LALA GORENG SERAI
Bahan-bahan:
Lala - 1kg (dibasuh sehingga tiada
pasir)
Serai - 2 batang (dititik)
*Bawang putih - 1 ulas
*Bawang merah kecik - 5 ulas
* Lada besar merah - 3 biji
Air - 2 cawan.(terpulang sama ada nak kuah sikit atau banyak)
Minyak masak - 4 sudu besar
Garam secukup rasa.
Cara memasak:
1. Tumbuk bahan-bahan yang bertanda *.
2. Tumis bahan yang ditumbuk tadi bersama dengan serai yang telah dititik sehingga kekuningan dan naik bau.
3. Masukkan Lala, air dan garam.
4. Gaul rata lala dan tutup seketika dengan tudung periuk lebih kurang 3 minit supaya lala cepat masak.
5. Gaul rata lala sekali lagi.. Tutup api dan angkat
Sedia untuk dimakan bersama nasi atau ratah je lagi sedap.SELAMAT MENCUBA KAWAN-KAWAN....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan